top of page

Yoga en Taichi

Bijgewerkt op: 8 dec. 2019


Taichi en yoga worden in het Westen vooral gebruikt voor mentale ontspanning, en voor soepelheid van gewrichten en spieren. Maar wat is het verschil tussen yoga en taichi?


Uiteindelijk is het doel van yoga om het lichaam te oefenen en te zuiveren waardoor de geest verstilt en één kan worden met de kosmos. De lichaamsoefeningen zijn een middel om dat doel te bereiken.


Maar bij taichi is het hoogste spirituele doel lichamelijke gezondheid. Door voeling te krijgen met je eigen lichaam krijg je ook meer voeling met je omgeving. “De Tao is niet ver – hij is hier in mijn lichaam”. Tao is het ongrijpbare oerprincipe, de weg van alle dingen. De Tao brengt de stroom van de chi, en de onophoudelijke wisseling van yin en yang, van de seizoenen en andere cyclische processen op gang.Daarom staat taichi bekend als een innerlijke martiale kunst. De gevechtskracht is te danken aan de chi, ook wel levensenergie genoemd. Door met aandacht te bewegen en innerlijk te ontspannen kan de chi op de juiste manier door het lichaam gaan stromen. In de interactie met een tegenstander leer je de chi zo aan te voelen dat je een aanval kan afwenden.


Bij yoga zijn de oefeningen goed in je eentje te doen. Maar taichi-oefeningen zijn altijd direct of indirect gerelateerd aan fysieke interacties met anderen. Het is een dynamische discipline. Je beweegt door de ruimte, en niet, zoals bij yoga, liggend of staand op een matje. Daarom kun je, als je zover bent, ook in tweetallen oefenen.


Misschien is dat wel het grootste verschil tussen yoga en taichi. Je oefent eerst de solo-vorm om ontspannen en soepel te leren bewegen. Maar om te weten of je de taichi-principes beheerst, moet je in interactie gaan: samen bewegen.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


bottom of page