top of page

Je vermoeide lijf en onrustige geest in ontspannen beweging (tip!)

Bijgewerkt op: 16 dec. 2023


Wat is taichi nu eigenlijk precies? Veel mensen denken dat het lijkt op yoga, dat je een matje nodig hebt en veelal op de grond liggend allerlei oefeningen doet. Anderen denken dat taichi hetzelfde is als Qi Gong. Dat je eenvoudige bewegingen uitvoert terwijl je staat, en dat je dieper gaat ademhalen.

Geen van de twee is hetzelfde als taichi. Tachi of officieel: Tai ji Quan is een Chinese gevechtskunst die gebaseerd is op ontspanning en energie, in plaats van op agressie en spierkracht. De bewegingen die in de solovorm worden uitgevoerd, vormen de basis om te leren bewegen op een taichi-manier. Dit zijn gestileerde gevechtsbewegingen, ook al zien ze er niet meteen zo uit. Taichi is onder de gevechtskunsten dus een buitenbeentje, omdat de kracht wordt ontwikkeld door je steeds meer open te stellen voor de energie die alles doorstroomt: qi. Ja, dat is dezelfde qi als in Qi Gong. Ook de acupunctuur is gebaseerd op qi, de energie die door het lichaam stroomt en met de acupunctuurnaalden kan worden gestimuleerd om weer meer te gaan stromen. Ook bij tachi is dit dus van belang: de goede doorstroming in het eigen lichaam maakt dat we gezond blijven en gevoeliger worden voor de energie in ons eigen lichaam en dat van een eventuele tegenstander.


Een goede doorstroming stimuleren we bij taichi door ons te ontspannen tijdens de bewegingen. Die ontspanning kan zich voordoen doordat we de juiste houding aannemen tijdens het staan en bewegen door de ruimte. Dat is de basis waaraan we werken door de gestileerde gevechtsbewegingen uit de solovorm te leren. Als je de solovorm goed kent, wordt het tijd om de zwaardvorm en/of de vorm voor twee personen te leren. Als je de solovorm al meer dan genoeg vindt om te leren en te onderhouden, dan is dat natuurlijk ook prima.

De nadruk op eerst goed leren bewegen en de doorstroming van de qi te bevorderen, betekent dat taichi een gunstige uitwerking heeft op je lichaam en geest. Na afloop van een les heb je een energieker lijf en een frisser hoofd. Het is ook in allerei wetenschappelijk onderzoek objectief vastgesteld. Daarom de effecten van Taichi hier nog een keer op een rijtje. De lichamelijk gezonde effecten

  • Grotere soepelheid en kracht in spieren en gewrichten

  • Meer lichaamsgewaarzijn, meer geaard

  • Beter evenwichtsgevoel

De mentale verbeteringen

  • Diepere ontspanning en meer energie

  • Betere stressbestendigheid

  • Mentale flexibiliteit

  • Meer aandacht en concentratie

Verder werkt taichi preventief tegen RSI, schouder-, nek- en rugklachten, versterkt het zenuwstelsel en is goed voor hart en bloedvaten.

TIP: Kom taichi uitproberen en meld je aan voor een van de proeflessen op 16 of op 19 januari!

Er zijn twee proeflessen:

op dinsdagavond 16 januari om18:45 tot 19:30 en op vrijdagmiddag 19 januari is de proefles van 13:45 tot 14:30 Meld je aan via email taichi4you.amsterdam@gmail.com of gebruik het contactformulier.

Dan krijg je alle informatie die nodig is om de proefles optimaal mee te maken.


28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page