In het woordenboek wordt harmonie omschreven als “in overeenstemming”, “in goede verstandhouding” en als derde betekenis “aangenaam klinkend”. In deze gevallen is harmonie een situatie waarin mensen door compromissen of afspraken goed samenwerken of muziek maken. Taichi is via de principes van zachtheid en ontspanning ook gericht op harmonie. Maar dat heeft niet met afspraken of compromissen te maken. Waarmee dan wel?
Volgens de Chinese filosofie is de wereld steeds in beweging. Dit staat beschreven in de I Tjing (ook wel: I Ching), wat letterlijk “Boek der veranderingen” betekent. Elke situatie is voor te stellen als een interactiepatroon van yin- en yang-energie. Simpel gesteld: veel yang roept yin op en omgekeerd. De yang-energie manifesteert zich bijvoorbeeld in beweging, initiatief en daglicht, de yin-energie in bijvoorbeeld rust, ontvankelijkheid en nachtelijk duister. Door studie van de I Tjing ga je herkennen hoe yin en yang op elkaar inwerken en welke nieuwe bewegingen dat op gang brengt. Je kunt erop anticiperen en de juiste beslissingen nemen. “Juist” betekent hier: op basis van het energiepatroon wijs en moedig handelen.
Deze filosofie vormt de basis voor taichi als martiale kunst, het is zelfs af te leiden uit de benaming Tai Chi. Dat is ook het Chinese woord voor het principe en het symbol voor yin en yang.
Eerst leer je de solo-vorm, zodat je vanuit een evenwichtige beginhouding ontspannen en geworteld door de ruimte beweegt. De soepele en gelijkmatige bewegingen geven energie en een goed gevoel. Het ziet er ook elegant uit. Dat is de kracht van wakkere kalmte en ontspannen lichaamsbeheersing. Die elegantie is een natuurlijk gevolg van het vloeiende samenspel tussen lichaam en geest. Bij de taichi-vorm voor twee personen is dat het samenspel van de energie van jou en je tegenstander. Via de tegenstander kun je de energiepatronen ervaren en bestuderen. Winnen en verliezen horen daarbij. Maar uiteindelijk is het doel om wijsheid en moed te bevorderen. Misschien wel het toppunt van harmonie.
コメント