top of page

De kleding schikken en rechtop zitten

Een foto van mezelf verrast me soms onaangenaam: ik zie opeens hoe opgetrokken mijn schouders zijn of hoe scheef ik sta in een taichi-houding. Oeps! Zo voelde het niet terwijl die foto van mij werd genomen. Het mentale beeld van mijn lichaamshouding komt niet altijd overeen met de feitelijke situatie.


Ons lichaam weerspiegelt vaak onze emotionele reactie of stemming. Op een gegeven moment is die emotie of stemming voorbij. Maar om uiteenlopende redenen kan het lichaam ‘blijven hangen’ in die reactie. Als we daar niet bij stilstaan en ons niet bewust worden van de lichamelijke reactie, dan gaan we er onbewust mee door. De opgetrokken schouders of ingezakte rug gaan een eigen leven leiden. Die worden zo gewoon dat je dit niet meer opmerkt. Sterker, zo’n situatie van gespannen schouders of scheve rug voelt als normaal.

Ondertussen kost het onnodig veel energie en levert het zelfs spierpijn en krachtverlies op. “Als we hem ook maar enigszins verwaarlozen, zal de ruggengraat scheef gaan staan, buigen, in elkaar zakken en op die manier niet de kracht hebben om het lichaam te dragen”, aldus Cheng Man-ching .

Wanneer we tijdens de taichi-les uitgenodigd worden om de ruggengraat recht te houden en de schouders te ontspannen, voelt dat in eerste instantie vaak onnatuurlijk of zelfs scheef!

Niet alleen bij taichi, maar ook voor onze algemene gezondheid is het goed om de natuurlijke rechte houding aan te wennen. In het oude China werd zo'n training van jezelf cheng ching wei tso genoemd. Letterlijk: ‘de kleding schikken en rechtop zitten’. De zorg en aandacht waarmee we dagelijks onze kleding uitkiezen, kunnen we ook besteden aan onze lichaamshouding. Dan gaan we weer vrijer ademen en steviger op onze benen staan. Laten we ons lichaam zo dragen dat het niet alleen voelt maar er ook uit ziet als goed passende kleding.

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page