"Schop onder de kont geven" en "flink onder handen nemen" zijn uitdrukkingen die met discipline worden geassocieerd. Het heeft met strenge regels te maken, met straf of soberheid, en jezelf of anderen drillen. Je zou dat de harde discipline kunnen noemen, die meestal van bovenaf wordt opgelegd.
De tegenhanger daarvan is een discipline die van binnenuit komt. Waardoor je als ouder de poepluiers van je baby verschoont. Waardoor je je het nodige ontzegt om een goede vriendin uit de brand te helpen. Waardoor je als vrijwilliger eer legt in je werk, hoe simpel het karweitje ook is.
Die tweede soort discipline komt voort uit zorgzaamheid en betrokkenheid. Dat diepe verlangen om iets op een goede manier te doen huist in ons allemaal. Het talent voor deze discipline is als een lucifersdoosje. Alle elementen zijn aanwezig om iets te laten ontvlammen: zwavel, hout en een afstrijk-strook. Maar dat vuur ontstaat pas door de lucifer te pakken en af te strijken.
Het vuur van taichi-discipline kan ontvlammen door op zoek te gaan naar wat jou inspireert om naar de les te komen of om thuis te oefenen. Dat kan de ene keer betekenen dat je een filmpje met taichi-bewegingen bekijkt, de andere keer dat je leest over de heilzame effecten van taichi of je herinnert hoe goed het voelde toen je de vorige keer taichi deed.
Inspiratie komt nu eenmaal niet altijd vanzelf. Dus wakker het vuur aan! Toen de mensen nog niet wisten hoe ze vuur zelf konden maken was het van levensbelang voor de stam om het vuur dag en nacht brandend te houden. Dat vergde discipline. Op diezelfde manier kunnen we voor onze eigen gezondheid een goede ouder voor onszelf zorgen en betrokken zijn bij onze taichi-oefening. Zo houden we het vuurtje van discipline brandend.
Comentários