top of page

Investeren in verlies

Bijgewerkt op: 13 jul. 2022


“If you can meet Triumph and Disaster / and treat those two imposters just the same”. Dit citaat hangt boven de spelersingang naar het centre tenniscourt op Wimbledon, het internationale grastoernooi. Iedere keer als de finalisten de baan op gaan, lopen ze onder deze tekst door.


Dat motto voor Wimbledonspelers is een fragment uit een gedicht van Rudyard Kipling. Elke regel begint steeds met “if” met als slotzin “Yours is the Earth and everything that’s in it” (zie voor het hele gedicht http://bit.ly/2xaDigD). De strekking is: zorg dat je niet meegesleept wordt door de ups-and-downs van je gedachten, dromen, beslissingen, successen en tegenslagen. Iemand die zich niet wil laten ontmoedigen door verlies en het hoofd niet op hol wil laten brengen door succes wordt als een klassieke gentleman: altijd hoffelijk en bescheiden. Geen wonder dat juist een 19e eeuwse Britse dichter dit ideaal in zijn gedicht heeft verwoord. In die tijd stonden hoffelijkheid en bescheidenheid hoog in het vaandel.

In taichi is dit te vergelijken met ontspannen zijn onder alle omstandigheden: bij aanval en verdediging, bij winst en verlies. Taichi-meester Cheng Man-ch’ing (zie http://taichionline.nl/cheng-man-ching/ voor meer info) ging zelfs nog een stapje verder: investeer in verlies. 

Hij bedoelde dat je beter kunt verliezen dan uiterlijk resultaat te boeken terwijl je je niet aan de taichi-principes hebt gehouden. Bij taichi moet je niet bang zijn om uit je evenwicht te raken als je probeert te ontspannen terwijl je op één been staat. Dat kun je ook doen door allerlei spieren extra aan te spannen, maar dan durf je niet te vertrouwen. Dan red je je eruit met een handigheid en spierkracht. Investeer je in verlies, dan leer je je over te geven aan zwaartekracht en zachtheid. Dat leidt tot moeiteloos evenwicht, soepelheid en helderheid van geest.

Hoe dan ook, Cheng Man-ch’ing was volgens zijn leerlingen een echte gentleman.

24 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page