top of page

Taichi voor beginners

Waarom zou je taichi doen? Voor je gezondheid kun je ook gaan fitnessen of voetballen. Voor je innerlijke rust kun je ook gaan wandelen aan het strand, of mediteren. Voor je weerbaarheid kun je ook boksen of karate leren. Dat geeft precies aan wat taichi zo uniek maakt. Het heeft alles in zich: gezondheid, meditatie en zelfverdediging. Je slaat steeds drie vliegen in één klap.

De belangrijkste factor die deze drie elementen samenbrengt is harmonie. Die harmonie gaat verder dan vriendelijk zijn of geen ruzie maken. Het gaat over de harmonie met de natuur. Veel bewegingen in taichi zijn ontleend aan dieren en de natuurlijke elementen: “de kraanvogel spreidt zijn vleugels” en “wuif met de handen als een wolk”. Door taichi leren we op een natuurlijke manier staan en bewegen. Dat leidt tot ontspanning, wakkerheid en energie. In het begin voelt dat misschien ongemakkelijk. Zeker als we een zittend leven leiden, of als gevolg van pijn of stress verkrampt zijn in sommige spieren, en andere spieren nauwelijks gebruiken.


Iets compleet nieuws aanleren lukt het beste met een goede mentale houding. Je hebt een mentaliteit nodig waarmee je het vol kunt houden zonder gefrustreerd of verveeld te raken als het nieuwe eraf is. Dat is de houding van een beginneling. Als je iets voor het eerst doet of meemaakt, heb je meestal een open en ontspannen houding. Je bent vol nieuwsgierige aandacht. Want je hebt niets te verliezen. Je bent immers nog maar net begonnen! Fouten maken is dan niet raar. Sterker, vaak gaan dingen dan juist meteen goed. Dat wordt wel beginnersgeluk genoemd. Als beoefenaars van taichi kunnen we steeds die beginnershouding aannemen: open, nieuwsgierig en niet bang voor fouten. Dan blijft elke beoefening steeds fris, vol nieuwe ervaringen en inzichten. Zo is beginnersgeluk nooit ver weg.51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page